Smartengeld claimen na letsel

smartengeld

Bij een ongeval heb je vaak niet alleen te maken met fysiek of materieel leed waarvoor je een letselschade claim kunt indienen. Ook zaken zoals verdriet, pijn, stress en vermindering van levenslust kunnen door een ongeval ontstaan zijn. Smartengeld is een vergoeding voor deze ‘emotionele’ schade, maar is niet zo makkelijk in geld uit te drukken.

Toch is een vergoeding voor het geleden leed vaak erg belangrijk voor het herstel. Bij Dammers en Verlaan letselschade begrijpen wij dat maar al te goed. Wij staan jou graag bij in het letselschadeproces, het claimen van letselschade en het verkrijgen van smartengeld. Samen gaan we ervoor zorgen dat jij krijgt waar je recht op hebt.

Wat is smartengeld?

Heb je door toedoen van iemand letsel opgelopen? Dan kun je die letselschade vaak claimen. Letselschade bestaat hierbij meestal uit twee delen, namelijk materiële- en immateriële schade. Materiële schade gaat over kosten die je hebt moeten maken zoals je eigen risico van je zorgverzekering. Smartengeld is een tegemoetkoming voor immateriële schade die je hebt opgelopen na letsel.

Het is erg lastig om hiervan de hoogte vast te stellen, omdat de geleden schade vaak niet direct zichtbaar is. Bovendien is het lastig om de waarde te bepalen van zaken die niet in geld uit te drukken zijn. Dit maakt dat het soms erg lang kan duren voordat de hoogte van de schadevergoeding smartengeld bekend is.

Het proces kan daarom erg frustrerend werken. Helemaal als jij bezig bent met je herstel. Zaken waar jij je helemaal niet druk om zou moeten maken. Het is daarom een goed idee om professionele hulp in te schakelen om jouw belangen te behartigen.

Die belangen zijn bij Dammers en Verlaan letselschade in professionele handen met jarenlange ervaring. Wij verdiepen ons in jouw zaak en zullen je helpen met het claimen van je schade en het toe-eigenen van wat je verdient. Dergelijke claims moet je niet zelf doen, daarvoor zijn wij er voor jou! Met deskundig advies pakken wij jouw letselschadezaak op.

Wanneer heb je recht op smartengeld?

Je hebt volgens de wet recht op smartengeld als je slachtoffer bent geworden van letselschade door toedoen van iemand anders. Je ontvangt bijvoorbeeld smartengeld na een ongeluk. Het is hierbij wel belangrijk dat je kunt bewijzen dat de schade door het ongeval is veroorzaakt.

Zorg ervoor dat je de juiste stappen hierbij onderneemt en laat je juridisch en deskundig adviseren door een belangenbehartiger, zoals de juristen van Dammers en Verlaan letselschade. Wij staan jou bij tijdens alle lopende onderdelen binnen de letselschadezaak en weten waar je recht op hebt.

smartengeld-berekenen
smartengeld-letselschade

Hoeveel smartengeld krijg je?

Smartengeld, hoeveel krijg je na letsel? Deze vraag is lastig te beantwoorden, maar krijgen wij bij Dammers en Verlaan letselschade vaak te horen. Logisch ook. Je wilt immers weten wat je kunt verwachten.

Bij het berekenen van smartengeld letselschade wordt er gekeken naar de ernst van het letsel, de emotionele schade, materiële vergoedingen, het functieverlies en het verlies van levensvreugde. Maar dit zijn niet de enige factoren waarmee rekening wordt gehouden.

We kunnen bijvoorbeeld smartengeld claimen na een medische fout, psychische schade of bij een bedrijfs- of verkeersongeval. Maar ook door een dier van een eigenaar (bijvoorbeeld een hondenbeet) of onveilige producten kun je letsel oplopen waarvoor je smartengeld kunt claimen.

We kunnen een schadevergoeding na een ongeval voor je claimen, maar niet zomaar berekenen. Geen enkele zaak is immers hetzelfde en elke situatie en de daaruit voortkomende gevolgen uniek.

Hoogte smartengeld berekenen

De volgende zaken spelen onder andere een rol bij het bepalen van de schadevergoeding en de hoogte van het smartengeld:

  • Psychische klachten, zoals stress, angst en trauma’s
  • De kritische toestand van het ongeval
  • De hoeveelheid pijn
  • De periode van een eventuele ziekenhuisopname
  • Medische behandelingen
  • Toekomstperspectief door de geleden schade
  • Gederfde levensvreugde, zoals het niet kunnen uitvoeren van je hobby’s

Ook het genezingsproces, jouw leeftijd, de mate van pijn die je ervaart en het aantal medische behandelingen die je hebt gehad (en nog nodig hebt) spelen een rol. Ze bepalen allemaal wat er nodig is om de hoogte van smartengeld te berekenen. Vaak is bovendien de schade niet direct zichtbaar wat het maken van een concrete berekening in de weg kan staan.

Doordat al deze factoren bij iedereen anders zijn, is het lastig om vooraf een duidelijk beeld te schetsen van de hoogte van het smartengeld. Ga dus niet zelf aan de slag en jouw smartengeld berekenen online. Wees verstandig en schakel deskundige hulp in die jouw zaak voor jou uit handen neemt. De juristen van Dammers en Verlaan letselschade staan voor jou klaar.

Neem direct contact met ons op en laat ons je deskundig adviseren over de mogelijkheden van jouw zaak, claim en smartengeld. Bij ons staan jouw belangen altijd voorop.

Smartengeld voorbeelden uit Nederland

We kunnen ons echter voorstellen dat je wat voorbeelden wilt zien. Je wilt misschien toch een beeld schetsen van wat je van jouw letselschadezaak en smartengeld claim kunt verwachten.

Hieronder geven we een indicatie van letselschade bedragen die bij een letselschadezaak uitgekeerd kunnen worden. Deze bedragen geven slechts een geschatte indicatie van de vergoedingen en geven geen garantie voor de eventuele vergoeding in jouw letselschadezaak. Elke zaak is immers uniek en dat geldt ook voor jou.

Voor het berekenen van letselschade en het smartengeld wordt onderscheid gemaakt tussen weinig, matig en zwaar letsel. Nogmaals, dit zijn indicaties en voorbeelden van smartengeld. Wij helpen je graag om jouw zaak uit te zoeken en bij het claimen van opgelopen schade.

Bij weinig letsel, zoals schaafwonden, kneuzingen, kleine littekens, blauwe plekken en een lichte hersenschudding, kun je recht hebben op smartengeld tot € 3.000,-. Bij matig letsel spreken we van bijvoorbeeld een botbreuk, whiplash of gescheurde knieschijf. Hiervoor wordt het smartengeld hoger en kan dit bijvoorbeeld tot € 9.000,- zijn.

Bij zwaar letsel loopt het bedrag op tot € 60.000,- of hoger. Voorbeelden van zwaar letsel zijn: amputatie van lichaamsdelen, een volledige dwarslaesie of blijvende arbeidsongeschiktheid.

Om je een beter beeld te geven dan deze bedragen kunnen de volgende letselschadezaken je een beter beeld geven. Zie deze twee smartengeld voorbeelden écht als voorbeelden. Ze zijn geen richtlijn voor jouw unieke letselschadezaak.

Smartengeld bij psychische schade

Een vrachtwagenchauffeur (38 jaar) kon door PTSS na een opgelopen trauma zijn werk niet meer uitvoeren. Tijdens zijn werk zag hij een aanrijding waarbij meerdere personen om het leven kwamen. Ondanks diverse behandelingen kon hij zijn werk als vrachtwagenchauffeur niet meer hervatten.

De vrachtwagenchauffeur is noodgedwongen van beroep gewisseld en werkt tegenwoordig als lasser. Hij kreeg een schadevergoeding smartengeld uitgekeerd van € 3.900,- voor de geleden psychische schade.

Smartengeld na ongeval

Je kunt ook recht hebben op smartengeld na een bedrijfsongeval. Een voorbeeld hiervan is een 41-jarige vrouw die op haar werk een ongeval kreeg, waardoor twee vingers geamputeerd zijn. De jonge vrouw kan hierdoor haar hobby niet meer uitoefenen. De 41-jarige vrouw heeft haar zaak succesvol laten claimen en € 13.000,- smartengeld ontvangen.

Een ander voorbeeld is een 51-jarige man die op de fiets werd aangereden door een automobilist. Hij liep hierbij hersenletsel op en kon hierdoor zijn beroep niet meer uitoefenen. Deze man hebben wij succesvol bijgestaan en hij ontving naast een forse claim voor verlies van arbeidsvermogen een bedrag van € 50.000,- aan smartengeld.

Laat je bijstaan door Dammers en Verlaan letselschade

Ben jij op zoek naar een jurist die jou kan begeleiden bij het claimen van smartengeld? Wil je zeker weten dat je niets misloopt en jouw belangen goed behartigd worden? Het is altijd aan te raden om na letsel door toedoen van iemand een deskundige belangenbehartiger in te schakelen. Het is immers ontzettend moeilijk om een geldbedrag tegenover immaterieel leed te zetten.

Aarzel niet en neem contact op met Dammers en Verlaan letselschade, wij helpen je graag.

Wij weten waar we het over hebben. Met deskundig advies en jarenlange ervaring gaan wij aan de slag om jouw letselschade te claimen en het smartengeld te verkrijgen waar jij recht op hebt. Elke zaak is uniek en heeft de aandacht nodig die het verdient. Je kunt ons bereiken door te bellen naar (013) 303 90 10 of maak gebruik van ons contactformulier. We staan klaar om je te helpen.